Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2006 01:04 - Очакват повишение на цената по гражданска отговорност с 50%
Автор: zastrahovki Категория: Бизнес   
Прочетен: 2129 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.09.2008 16:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Застрахователите предлагат повишение на цената на застраховка Гражданска отговорност на МПС с около 50%, показват предложенията постъпили в Комисията за финансов надзор.

Може би е удачно сега да си направите застраховка за 1 г. напред, за да хванете все още ниските цени.

При обобщаване на представените от застрахователите тарифи, по които ще се предлага застраховката след датата на присъединяване на Р България към ЕС (1 януари 2007 г.), размерът на предлаганите годишните премии е в следните граници:
- за леки автомобили с обем на двигателя до 1 500 куб.см. – от 88 до 200 лв., като средноаритметичната премия е около 140 лв.; 
- за леки автомобили с обем на двигателя до 1 800 куб.см. – от 88 до 245 лв., при средноаритметичната премия - около 150 лв.;  
- за леки автомобили с обем на двигателя до 2 500 куб.см. – от 110 до 290 лв., като средноаритметичната премия е около 185 лв.; 
- за леки автомобили с обем на двигателя над 2 500 куб.см. – от 120 до 435 лв., като средноаритметичната премия е около 240 лв.;
- за автобуси до 20 места – от 190 до 700 лв.;
- за автобуси от 20 до 40 места – от 230 до 800 лв.;
- за автобуси над 40 места – от 255 до 1 100 лв.;
- за товарни автомобили до 20 т. – от 150 до 770 лв.;
- за товарни автомобили над 20 т. – от 255 до 890 лв.;
- за мотопеди и мотоциклети – от 31 до 115 лв.
Премията се диференцира в зависимост от вида и техническите характеристики на МПС, тъй като честотата на настъпили събития и средният размер на една претенция са различни за отделните категории превозни средства.
Цитираните граници, в които варира размерът на застрахователната премия са ориентировъчни, тъй като това са базови премии, към които застрахователите ще прилагат различни коефициенти, отчитащи рискови фактори като: пол, възраст, опит на водача и виновно причинени от него пътно-транспортни произшествия; начин на ползване на МПС; регион на обичайно движение; брой на ползвателите на МПС; година на производство на МПС и др. Всеки застраховател предвижда да прилага различни по вид и стойности коефициенти, отстъпки или увеличения, които отразяват също така и начина на сключване на застраховката - директно или чрез посредник, вследствие на което размерът на премията за отделните дружества варира в широк диапазон.
Така например застраховател с една от най-ниските предложени тарифи предвижда премията за водач (мъж) между 35 и 60 години, с шофьорски стаж над 10 години, МПС до 1 300 куб.см. между 7 и 15 години, регистрирано в голям град, без  да е било използвано за пътувания в чужбина през последните три години, да е 85 лева. Предстои КФН да извърши оценка дали предложените от застрахователите премии са достатъчни въз основа на представените от тях актюерска обосновка, презастрахователна политика и програма за дейността по вида застраховка през следващите три години. Ще се вземат предвид и отчетните данни за предходни периоди за съответните дружества и общо за пазара. 
Промяната в тарифите по „Гражданска отговорност” на автомобилистите  отразява разширения териториален обхват на застрахователното покритие по застраховката след приемането ни в Европейския съюз. След присъединяването на страната застрахователният договор ще има действие на базата на единна премия както у нас, така и във всички държави членки на Европейското икономическо пространство. В КЗ е уреден минималният размер на застрахователната сума, до която ще се лимитира отговорността на застрахователите до 2010 г. у нас: за вреди на имущество - 200 000 лв., а за неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт - 700 000 лв. за всяко събитие при едно пострадало лице и 1 000 000 лв. при две и повече пострадали лица. По данни за последните три години средната стойност на изплатените обезщетения е съответно 883 лв., 937 лв. и 974 лв.  Тази стойност включва обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди, като размерът на изплатените обезщетения за неимуществени вреди е значително по-висок от този за имуществените  и възлиза на повече от 8 хил.лв. за последната година. Средният размер на изплатените обезщетения по застраховката „Зелена карта” (за събития на територията на държави членки на Съвета на бюрата) пък е над 7 хил.лв.
Прелицензирането на застрахователите по „Гражданска отговорност” на автомобилистите беше въведено от Кодекса за застраховането поради завишените изисквания, предвидени с европейските директиви в тази област. Комисията за финансов надзор разполага с едномесечен срок да се произнесе по подадените заявления и документите към тях. В случай на непълноти и неточности застрахователите разполагат с максимален срок от два месеца за отстраняването на неточностите и допълването на документите. В случай, че комисията откаже да прелицензира застраховател по тази застраховка, той няма да има право да я предлага в бъдеще, като ще продължи да изпълнява задълженията си по вече сключените от него договори. 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив